Crafting/hu

From Minetest Wiki
Jump to: navigation, search
Languages Nyelv: English • Deutsch • español • français • magyar • Bahasa Indonesia • italiano • 日本語 • Bahasa Melayu • português do Brasil • русский

A MineTestben lehetőséged nyílik különböző tárgyak barkácsolására. A barkácsolás bizonyos tárgyak a barkácsolási hálóra megfelelő alakzatban való elhelyezésével történik.

Contents

Alapvető barkácsolás

A barkácsolási háló

Ahhoz, hogy barkácsolni tudj, szükséged van egy barkácsolási hálóra. A MineTest alapjátékában csupán egy ilyen található és ez a játékosok leltárában található meg. Ez egy 3x3-as háló, mely mellett egy az elkészült termékeket tartalmazó hely is található. Ha meghatározott alakzatban helyezel alapanyagokat erre a hálóra, a végterméket tartalmazó helyen megjelenik a barkácsolt tárgy, melyre, ha rákattintasz a nyersanyagok eltűnnek és a termék elérhetővé válik számodra. Ha a görgővel nyomsz rá a végtermékre, akár tíz tárgyat is készíthetsz egyszerre.

A játékos barkácsolási hálója (baloldalt). A kimenet helye (jobboldalt).

Különböző modok és játékmódok megváltoztathatják a barkácsolási hálót, újakat adhatnak hozzá, vagy akár el is vehetik a játékos leltárából azt.

A barkácsolás szabályai

Minden barkácsoláshoz legalább egy alapanyag kell és legalább egy végtermék képződik. Az alapanyagok vagy lehetnek konkrét nyersanyagok, például Fa, de akár a "fa-csoport" bármely eleme is lehet (dzsungel fa, sima fa, fenyő fa, stb.). Ez azt is jelenti, hogy nem muszáj ugyan azt az anyagot használni, a csoport elemei szabadon kombinálhatóak. Így akár egy ajtó is készülhet négy darab sima fadeszkából és kettő fenyődeszkából. A legtöbb esetben a barkácsolás minden alapanyagból egyet vesz el, ám bizonyos esetekben "csere" is történhet. Például, amikor egy lávával teli vödröt helyezel egy kemencébe, akkor a vödör megsemmisülés helyett csupán kiürül.

Az alakba-rendezett és az alaktalan barkácsolás

A MineTestben jelenleg kétféle tervrajz található. (Tervrajz alatt azokat a tárgy kombinációkat értjük, melyek a barkácsolási hálóra helyezve végtermékeket produkálnak.) Ezek neve alakba-rendezett és alaktalan. Az alakba-rendezetteknél a tervrajz alakja meghatározott. Ezek a leggyakoribb tervrajzok, így ha külön nincs jelölve, nyugodtan tekintheted bármelyik tervrajzod alakba-rendezettnek. A kisebb mint 3x3 tervrajzok a hálón belül szabadon áthelyezhetők, de a tárgyak relatív egymás melletti helye nem változhat.

Name Ingredients Input → Output
Papír Papirusznád
Papyrus.png
Papyrus.png
Papyrus.png
Paper.png
Papír Papirusznád
Papyrus.png
Papyrus.png
Papyrus.png
Paper.png
Papír Papirusznád
Papyrus.png
Papyrus.png
Papyrus.png
Paper.png

Az alaktalan barkácsolás a ritkábbik fajta, itt a lényeg annyi, hogy az alapanyagoknak be kell kerülniük a hálóba, elrendezésük már lényegtelen. Például ilyen a bronz öntvény, melynél a lényeg csupán annyi, hogy egy fém öntvényt és egy réz öntvényt rakj a barkácsolási hálóba:

Name Ingredients Input/Output
Bronz öntvény Fém öntvény + Réz öntvény
Steel Ingot.png
Copper Ingot.png
Bronze Ingot.png
Bronz öntvény Fém öntvény + Réz öntvény
Steel Ingot.png
Copper Ingot.png
Bronze Ingot.png
Bronz öntvény Fém öntvény + Réz öntvény
Steel Ingot.png
Copper Ingot.png
Bronze Ingot.png

És így tovább.

Tárgyak megjavítása

Ha akad nálad két leharcolt tárgy, a kettő alaktalan kombinálásával alkothatsz egy kevésbé viharvertet.

Name Ingredients Input → Output
Megjavított Fém Ásó Viharvert Fém Ásók
Steel Shovel slightly worn off.png
Steel Shovel heavily worn off.png
Steel Shovel repaired.png

A Wikin - ezen a példán kívül - nincsenek feltüntetve a javítási tervrajzok.